Drømmen om et studenthus

Det begynner å bli en stund siden vi først hørte ryktene om et nytt studentsenter i Oslo sentrum. Nå er ryktene i ferd med å bli virkelighet. Men lever senteret opp til forventningene?

Det var våren 2011 at Studentparlamentet ved tidligere HiO og Velferdstinget i Oslo og Akershus begynte å snakke om et kommende studenthus i Oslo sentrum. Huset skulle ligge nært tilknyttet HiOA-studentene og romme blant annet et SiO-senter med velferdstjenester, serveringssted, leseplasser og studentlokaler til foreningsdrift og sosiale sammenkomster. Studenthuset skulle være et naturlig samlingssted for Oslos sentrumsstudenter: Et knutepunkt for studentkultur og –velferd.

Bare litt over ett år senere kan det virke som at drømmen er i ferd med å gå i oppfyllelse. HiOA-studentene har så smått begynt å flytte inn i det såkalte ”Senter i Sentrum”.

«Senter i Sentrum» ligger stort og staselig til i St. Olavs gate 32, i lokalene til det tidligere Kunstakademiet. Med sine 2600 kvadratmeter gir det inntrykk av et skikkelig studenthus. I hvert fall utenfra.

Studentforeningene ved HiOA har ventet i lang tid på å få flytte inn på ”Senter i Sentrum”.  Helt fra man først begynte å snakke om det nye studenthuset har man lagt vekt på hvilken unik mulighet dette ville være for foreningsmiljøet ved Høgskolen. For første gang i HiO/HiAks historie skulle foreningene få plass til å boltre seg i egne lokaler. Det skulle bli debatter, konserter, filmvisninger, korøvinger, hyppig møtevirksomhet. «Senter i Sentrum» skulle bidra til å skape et rikt og mangfoldig studentmiljø ved den nye, sammenslåtte høgskolen.

Det er også foreningene som har vært først ute med å begynne å ta i bruk bygget. Slik «Senter i Sentrum» ser ut i dag er bygget delt i to. En del er holdt av til SiO (som skal bruke sine lokaler til å etablere blant annet et legesenter og psykolog- og rådgivningstjenester), den andre delen er det HiOA selv som har råderett over. Disse lokalene skal blant annet brukes til leseplasser, noe kontorer, undervisningsrom og foreningsdrift. Inntil videre er det kun «HiOA sin del av bygget» som er åpnet for bruk. Og fra det øyeblikket HiOA åpnet sine dører troppet foreningene mannsterke opp. Ivrige etter å få kommet på plass i de nye lokalene. Etter få uker var det allerede rundt 10 foreninger etablert på senteret.

Høgskolen har satt av et flott område til foreningene. Det er likevel påfallende at man i et bygg på 2600 kvadratmeter, et studentsenter attpåtil, ikke har klart å sette av mer enn rundt 35 kvadratmeter til studentenes egne aktiviteter. På disse knappe meterne skal det være plass til alt fra dykkeklubb og dartforening, til veldelige og politiske studentorganisasjoner. Det begynner allerede å bli trangt om plassen. Nye foreninger melder stadig sin interesse for lokalene, men snart sier det stopp. Det er rett og slett ikke plass til flere.

Min drøm er at ”Senter i Sentrum” skal bli det studenthuset vi så for oss i 2011. HiOA trenger sosiale møteplasser der studenter kan samles og bli kjent, på tvers av utdanning og bakgrunn. Vi har behov for å etablere en tilhørighetsfølelse og en egen identitet ved den nye Høgskolen. Jeg tror ”Senter i Sentrum” kan bidra til nettopp dette.

Jeg håper HiOA vil gi oss studenter sjansen til å etablere et levende studenthus, yrende av kultur og studentliv. Behovet for lokaler ved HiOA er stort, noe som gjør det vanskelig å være sjenerøs med romfordelingen, men det er likevel synd dersom man ikke klarer å gi dette ene bygget et klart preg. HiOA må vise at de mener alvor med ambisjonen om å etablere et senter for studentene. Skal dette være studentenes hus, er man avhengig av å sette av tilstrekklig plass til studentenes egne initiativer. Man må tørre å satse på studentkulturen. ”Senter i Sentrum” er HiOAs sjanse til å la foreningsmiljøet,  og dermed også studentmiljøet, ved HiOA blomstre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *