OsloMet fikk gjennomslag på landsmøtet i Norsk studentorganisasjon

OsloMet sin delegasjon til landsmøtet i norsk studentorganisasjon 2024 gruppebilde med delegater

Er det én opplevelse vi unner alle som engasjerer seg i studentdemokratier rundt om i landet, så er det å få bli med på Landsmøtet til Norsk studentorganisasjon (NSO).

Her møtes flere hundre engasjerte studenter fra hele landet til en langhelg i Tønsberg der vi vedtar hva de studentpolitiske toppene som representerer 270 000 studenter skal prioritere det kommende året. Men det er ikke bare morsom nerding, her er det noe for alle. Sosialt program, mer eller mindre eksentriske studenttradisjoner og ikke minst en uendelig strøm av soft-is. 

Delegasjon og bonusperson
I år var det tolv studenter som utgjorde delegasjonen fra OsloMet, og delegasjonsleder i år var mangfold-, likestilling- og internansvarlig Amalie Fadler i arbeidsutvalget. Utdanning- og internasjonaliseringsansvarlig Lisbeth Mangen representerte Universitet- og høgskolerådets fagstrategiske enhet for Kunst, Design og Arkitektur (UHR-KDA). 

Både plattform og ny styringsmodell
Hvert år er det et slags politisk hovedprosjekt som skal revideres i tillegg til handlingsplan, budsjett og andre faste punkter på agendaen.  Det er gjerne en politisk plattform, eller et lengre prosjekt som skal finne sin ende ved vedtak. I år var det begge deler.

Vi skulle i tillegg til å revidere forskningspolitisk plattform avgjøre om NSO fortsatt skulle ledes av et sentralstyre valgt på landsmøtet, eller et landsstyre som tidligere. 

I forskningspolitisk plattform fikk vi sikret at kunstnerisk utviklingsarbeid (KU) ble inkludert i hva NSO mener forskningsrådet skal finansiere. Dette er viktig fordi man det siste året har sett at den eneste nasjonale konkurransearenaen for KU har blitt avviklet nettopp der, og gått over til å bli en del av grunnbevillingen til noen få institusjoner. 

Rettsvern for studententreprenører
Fra OsloMets delegasjon ble det også fremmet forslag om å ytterligere sikre studenters rettigheter til eget arbeid, også det som ikke er dekket av åndsverksloven i situasjoner der studenter er arbeidstagere ved utdanningsinstitusjoner. Dette fordi vi er sårbare i ulike grader av formalisert ansettelsesforhold ved universitetene. Nå som innovasjonssatsningen er stor ved mange utdanningsinstitusjoner, opplever vi at det finnes mange gråsoner i ulike foretaksformer, og spesielt i etablerings- og inkubasjonsfaser i startups der vi ønsker å sikre at studentene har trygge kontrakter og ikke gir fra seg flere rettigheter enn de selv blir gjort klar over.

Det ble også vedtatt flere resolusjoner, handlingsplan og ikke minst landsstyremodell på landsmøtet, du kan lese mer om dem her:  

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *