Utlevering av studentregister ved HiOA

De siste dagene har det vært mye snakk om studentlister, Rekruttering AS og personvern. Lurer du på hva som har skjedd i denne saken ved HiOA? Her får du svaret.

Har Rekruttering AS vært i kontakt med HiOA angående utlevering av studentlister?

Ja. HiOA har utlevert lister over studenter som har avlagt en grad ved ingeniørutdanningen fra og med år 2000 til og med 2011. Listene inneholder navn, studieretning, året vedkommende ble ferdig og postnummer. Listene inneholder ikke gateadresse eller telefonnummer.

Hvorfor sa ikke HiOA nei til å gi ut denne informasjonen?

HiOA er underlagt «Lov om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd», også kalt Offentlighetsloven. Offentlighetsloven Kapittel 1 § 9 slår fast at alle kan be om innsyn i dokumenter hos offentlige universiteter og høyskoler, inkludert sammenstilling av informasjon fra databaser. HiOA er med andre ord lovpålagt å gi Rekruttering AS innsyn i sine databaser, også «klasselister».

Både HiOA og andre utdanningsinstitusjoner har følt seg ukomfortable med å utlevere studenters persondata til en kommersiell aktør. Kunnskapsdepartementet har imidlertid uttalt at denne situasjonen er en konsekvens av dagens regelverk, og loven må overholdes. HiOA har valgt å følge Kunnskapsdepartementets linje i denne saken, i motsetning til for eksempel Universitetet i Oslo, som har nektet å ulevere den forespurte informasjonen.

Kommer HiOA til å fortsette å gi ut lister?

Etter at UiO nektet å utlevere informasjon om sine studenter til Rekruttering AS har rekrutteringsfirmaet anket universitetets avgjørelse til Kunnskapsdepartementet. Kunnskapsdepartementet har notert seg de reaksjonene som har kommet i forbindelse med denne saken, og har signalisert at de ønsker å ta opp saken med Justisdepartementet. Inntil Kunnskapsdepartementet har behandlet den foreliggende klagen og uttalt seg på ny i denne saken, kommer HiOA ikke til å utlevere ytterligere informasjon til rekrutteringsfirmaet.

HiOA stiller seg også bak Universitets- og Høgskolerådets (UHR) brev til Justisdepartementet.

Er det mulig å strykes fra listene?

Ifølge leder av Personvernnemnda, Eva Jarbekk, har alle rett til å få vite om de står oppført i et register av denne typen, og til å få vite hvilke opplysninger som er registrert og til hvem de er utlevert. Man har også rett til å kreve seg slettet hvis man ikke vil stå registrert. For å sjekke om du står oppført på Rekruttering AS sine lister, eller dersom du ønsker å bli slettet, kan du ta direkte kontakt med firmaet.

Hvor kan jeg lese mer om denne saken?

Les mer om studentliste-saken her:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *